We recently joined a brewery tour of the facilities at Kirin Yokohama Beer Village and got to learn about everything from brewing the beer to its packaging from one of their guides. Tours accommodate all ages and move as a group.
Just as you step inside the factory, a distinct fragrance wafts over you and your anticipation for the tour rises. At the start there is a big screen that explains what Kirin demands from a beer, after which the guide leads you deeper into the factory to the ingredients corner. There, try smelling the aromas from the malt and hops. When the yellowish green hops, which almost look like pine cones, are broken apart, there appears a yellow powder called lupulin. This is what imparts bitterness to the beer. The water, meanwhile, comes fresh from Sagami Lake's ample reserves.
From there, we moved to the brewery. The huge kettles are visible beyond the glass and total nine in all. They first boil the malt to create wort. On brew days, you can even try the syrupy wort. Although this wort doesn't yet contain alcohol, its sweetness combined with the bitterness and aroma from the hop is apparent. Next, they add the yeast and begin fermentation. You can't actually see inside the 20-meter tall fermentation tanks, but check out the video screen which demonstrates how the alcohol and CO2 are produced from this process. After all this comes the conditioning tanks and filtration to produce the beer that we always drink! At the bottling, canning and keg line that follows, you'll be dazzled by the speed. The special fillers race to top off and seal 2000 cans in a mere minute. During this entire tour, there are always panels and videos, as well as the guide, to explain it all in easy-to-understand detail.
There is also a corner that describes Kirin's commitment to the environment. The Yokohama factory makes use of installed solar panels and gas engines, thus producing all of its own energy. In the factory's research department, they don't just study how to make beer delicious, but also test ways to reduce the impact of the packaging. By reducing the size of the canning lid, they reduce their aluminum usage by 26,000 tons per year, while a single bottle can be reused for as long as 8 years (because it is nearly 100% recyclable). The byproducts of brewing are reused for things like fertilizer, composting agents and ingredients for health foods. On the recently launched "Tour to Appreciate the Abundance of Nature," participants can experience a biotope on the premises in addition to the tour. There are plants for all seasons there, and all kinds of life in the pond.
Finally, after the tour has come to its conclusion, you get to try freshly made beer! After guides further demonstrate a three-part pouring technique to enhance flavor (try it at home, too), it's time to drink up. Tours are free, but do require reservations. There are English tours as well, so call if interested.
Tour reservations/inquiries: 045-503-8250
Closed: Mondays (open on holiday Mondays & closed the next day)
(On Sat, Sun & holidays, the production lines are off, with demonstrations on video)
http://www.kirin.co.jp/bvyokohama
キリン横浜ビアビレッジの「工場見学ブルワリーツアー」に参加した。このツアーでは、ビールの仕込からパッケージングまでの製造工程をガイドさんが案内してくれる。ツアーは子どもからお年寄りまで参加でき、グループで移動していく。
工場には入口から香ばしい匂いが漂い、ツアーへの期待感が高まる。最初に大きなスクリーンで「キリンビールのこだわり」の映像を見たら、ガイドさんに続いて工場内を進み、原料のコーナーへ。麦芽(モルト)やホップの香りを嗅いでみよう。松かさに似た黄緑色のホップを割ると、ルプリンと呼ばれる黄色の粒子があり、これがビールの苦み成分のもとになる。水は、相模湖の豊かな水源から採っているそうだ。
次に仕込の工程へ。巨大な仕込釜をガラス越しに見ることができる。ここには釜が9つあって、原料の麦芽を煮込み、麦汁を作る。日によっては出来立ての麦汁を試飲できる。まだアルコールが発生していない麦汁は、甘味とともにホップによるビール独特の香りと苦みが感じられる。続いて酵母を加え、発酵させる。20mもの高さがある発酵タンクの中を実際に見ることはできないが、アルコールと炭酸ガスが発生する様子をスクリーンの映像で確認しよう。そして貯蔵による熟成と、ろ過の工程を経て、私たちがいつも飲んでいるビールの出来上がり! 続く瓶詰め・缶詰め・樽詰めのラインでは、そのスピードに目を奪われるだろう。専用のフィラーで1分間に2,000本もの缶詰めが行われる様は圧巻だ。このように製造工程を体験しながら、パネルや映像、ガイドさんの説明を通して分かりやすく学ぶことができる。
キリンビールの環境への取り組みを紹介するコーナーもある。横浜工場では、建物に設置されたソーラーパネルやガスエンジンなどを利用し、すべての電力を自家発電で賄っている。工場内の研究所では、ビールを美味しくする研究だけでなく、容器を軽量化する試みも進んでいる。缶ぶたの口径を小さくしてアルミ資源を年間約2.6万トンも節約し、1本の瓶は約8年も再利用されている(空き瓶の回収率はほぼ100%とのことだ)。ビール製造で生じる副産物は、飼料や土壌改良剤、健康食品の原料などに利用されている。最近始まった「自然の恵みを感じるツアー」では、工場見学に加えて敷地内のビオトープを体験できる。四季の植物や、池に集まる生き物たちを見てみよう。
そしてツアーの締めくくりはお待ちかね、出来立てビールの試飲だ! 家庭でも美味しくビールを飲むコツ「三度注ぎ」を教わりながら、出来立てのビールを味わおう。ツアー参加は無料だが、事前予約が必要。英語でのツアーも対応可能なので、問い合わせてみて。
※ツアー予約/問い合わせ: 045-503-8250
※休館日:月曜日(祝日の場合は翌平日)
(土日・祝日は製造ラインが休止しており、映像での案内となります)
http://www.kirin.co.jp/bvyokohama